in

Fjordenhus Rises Out of the Water and Is Accessible Only by a Footbridge

studiootherspaces

Fjordenhus was recently completed on the Vejle Fjord in Denmark and the structure can only be accessed via a footbridge. It was designed by Olafur Eliasson, who was inspired by the harbor’s architecture. The building has been put several yards into the water and its purpose is to create an immediate connection between a structure and its environment. It was made using 970,000 bricks, which are the best material used to protect a structure from the water’s humidity. The buildings will be used for a couple things, including exhibitions of art installations.

Advertisements

#1

studiootherspaces

The buildings has been formed by four intersecting cylinders and rounded negative volumes have been carved from its facades of custom-glazed brick.

#2

studiootherspaces

The entire creation is a complex of curved, circular, and elliptical forms, torquing walls, and parabolic arches.

Advertisements

#3

studiootherspaces

The outer walls, which are normally seen as a membrane between inside and outside, are spaces in Fjordenhus – you are offered the opportunity to be both inside and outside.

#4

studiootherspaces

Basically, the building will be used as KIRK KAPITAL’s headquarters and the ground floor will hold art installations, which the public will be free to watch.

Advertisements

#5

studiootherspaces

These installations span the publically-accessible water spaces and ground floor of Fjordenhus, as well as the upper floors, occupied by the offices of KIRK KAPITAL.

#6

studiootherspaces

The synthesis of water and light in Fjordenhus, a total work of art. The office spaces feature several custom-made furniture pieces and lamps designed by Olafur Eliasson.

Advertisements

#7

studiootherspaces

The building is part of the master plan for Vejle Harbour and has been developed in response to a concept by Vejle Municipality. The development comprises the new harbour island, buildings for housing and commercial use, a new marina, and Fjordenhus itself.

#8

studiootherspaces

Studio Olafur Eliasson worked closely with local architects, Lundgaard & Tranberg Arkitekter and Vogt Landscape Architects to create this building and it took them 9 years (2009-2018) to do so.

Advertisements

What do you think?

135 points
Upvote Downvote

Total votes: 1

Upvotes: 1

Upvotes percentage: 100.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Advertisements
Advertisements